rss

mp3Cutter (Untuk potong lagu kesukaan menjadi ringtone )

Labels:

Cara Menggunakan Software Mp3 Direct Cut..
Mp3 Cutter (freeware) - DOWNLOAD


Kepada pengguna HandPhone yang menyokong lagu seperti Mp3, sudah tentu anda ingin menjadikan lagu kesukaan anda sebagai ringtone. Tetapi agak tidak munasabah jika ringtone yang anda pakai terlalu panjang sehingga beberapa minit lamanya.

Disini saya ingin berkongsi satu aplikasi mudah yang boleh memotong lagu kesukaan anda dengan mudah dan cepat. Aplikasi yang saya maksudkan ialah Mp3 Cutter. Cara menggunakannya juga agak senang.Tutorial di youtubePertama, klick icon Mp3 CutterKedua klick open dan cari lagu yang anda hendak jadikan ringtone
Ketiga, jika anda hendak menjadikan chorus lagu sebagai ringtone, maka anda klick set begin. Nanti dia akan naik garis warna biru. Kemudian anda tarik sehingga bahagian chorus tersebut dan klick set end. Dia akan naik warna biru (untuk mengetahui ketepatan chorus yang anda hendak ambil, anda boleh click butang play)

Keempat click cut.


Keseluruhan kawasan mula hingga dekat chorus itu akan berwarna oren (tanda telah dipotong). Kemudian ambil bahagian chorus anda. Tapi takkan ada nak ambil dari bahagian chorus sampai habis kan?. So lepas bahagian chorus tue, anda click set begin balik dan tarik sehingga hujung dan tekan set end.


Kemudian anda tekan cut.Dia akan naik kaler oren


Seterusnya anda click file dan save as. Maka terhasillah satu ringtone mudah. Hehe

Kalau nak ambil bahagian mula wat ringtone, anda play lagu tue, smpai la bahagian yang anda tak mau tue, anda stop, klick set begin, tarik sampai abis (hujung lagu) dan tekan set end. Kemudian tekan cut. Da terpotong boleh la save as.
Selain itu, Mp3 cutter juga digunakan untuk menaikkan atau menurunkan fade atau suara muzik sesuatu lagu supaya bunyi kuat atau berbunyi perlahan.


Pertama, anda open file.Click set begin dan tarik sehingga hujung lagu dan click set end.Kedua, anda tekan butang gain tedapat dua baris fade. Anda naikkan kepada tahap yang anda kehendaki pada kedua-dua baris (ini perlukan anggaran supaya tidak terlalu tinggi atau rendah).


Kemudian click ok dan anda boleh save as..Simple.

Selamat mencuba


Mp3 Cutter (freeware) - DOWNLOAD